Święta Bożego Narodzenia już niebawem. W polskiej tradycji wiążą się one nie tylko z radością ducha, ale również i z przyjemnością dla ciała. W wigilię siadamy do stołu, na którym tradycyjnie znajduje się dwanaście potraw świątecznych. Kolejne dwa dni to jeszcze większa skala świętowania – wówczas już nie pościmy zajadając się wyłącznie kapustą z grochem i barszczem z uszkami, lecz raczymy się także potrawami mięsnymi. Uroczysty czas, który szybko upływa, pozostawia po sobie masę żywności: od niedokończonych sałatek, przez upieczone mięsa, skończywszy na niezjedzonych ciastach. Jak wykorzystać to jedzenie ponownie, aby po kilku dniach nie trafiło do kosza? Przedstawiamy 10 sposobów na recykling poświątecznych potraw.

Jak poradzić sobie z nadmiarem jedzenia po Świętach Bożego Narodzenia?

Nie sposób dokonać szczegółowych wyliczeń statystycznych dotyczących marnowania żywności w czasie świąt. Można jednak z dużą pewnością przyjąć, że ok. 30% produkowanej żywności na świecie nie zostaje skonsumowana. To ogromna skala marnotrawstwa, która ma niezwykle niekorzystny skutek w kontekście stanu naszego środowiska. Intensywna eksploatacja surowców i hurtowa produkcja szybkiej żywności przyczynia się do zwiększenia m.in. śladu węglowego.

1. Zawczasu zrób miejsce w zamrażalniku

Jednym z najczęstszych powodów dotyczących wyrzucania niepotrzebnego jedzenia jest brak miejsca w piekarniku. Często trzymamy w nim, przez wiele miesięcy, różnego rodzaju mięsa, mieszanki warzyw czy lody. Warto przed okresem świątecznym spożytkować większość pożywienia zalegającego w zamrażarce. Uzyskamy dzięki temu sporo wolnej przestrzeni, która przyda się w kontekście mrożenia potraw, których nie zdołaliśmy zjeść podczas świąt.

2. Zaplanuj poszczególne posiłki, obliczając wcześniej liczbę gości

Zazwyczaj kupujemy dużo więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść wraz z rodziną. Tłumaczymy to argumentem, że dla gości nie może niczego zabraknąć. Z pewnością nie zabraknie, nawet jeśli przygotujemy wszystko na styk. W przypadku, gdy ciasto lub owoce zbyt szybko się skończą – zawsze możemy pojechać na stację benzynową lub do innego, całodobowego punktu sprzedażowego. Nie ma potrzeby robić przesadnych zakupów, z których duża część żywności zostanie zmarnowana.

3. Przetwórz ponownie to, co jest możliwe do dalszego użycia

Jeśli po uczcie świątecznej zostały nam ugotowane jajka, zupy czy sosy – możemy wykorzystać je ponownie przez całkiem długi czas. Jajka mogą stać się znakomitą bazą do stworzenia farszu. Pokrojone plasterki mogą zostać położone także na kanapki śniadaniowe, nawet jeśli jajko zostało świątecznie udekorowane. Zupy czy sosy możemy odgrzewać ponownie, przelewając ich zawartość do mniejszych garnuszków. Ugotowane już i przetworzone produkty spożywcze mogą z powodzeniem „przetrwać” w warunkach chłodniczych przez wiele dni.

4. Rozdaj rodzinie!

Nadwyżkowa żywność może zostać rozdana rodzinie. To znakomity pomysł na „pozbycie się” problemu zmarnowanej żywności, którą i tak trzeba by było wyrzucić. Warto przygotować wcześniej pojemniczki papierowe lub plastikowe, do których wygodnie spakujemy pieczone mięsa, kawałki ciast i innych wypieków.

5. Oddaj tym, którzy tego potrzebują, odwiedzając punkty zbiórki żywności

W wielu miastach w Polsce organizowane są zbiórki żywności tuż po okresie świątecznymi. Możemy zatem spakować niepotrzebne jedzenie i zawieźć do najbliższego punktu dla potrzebujących. W niektórych miejscowościach powstały także tzw. lodówki dla osób potrzebujących, do których możemy włożyć pojemniczki z jedzeniem świątecznym, które zostało w naszej lodówce.

6. Wykorzystaj ponownie ciasto

Obeschnięte i twarde jak skała biszkopty możemy skruszyć i wykorzystać ponownie. Znakomitym pomysłem jest… stworzenie na bazie zmielonego biszkoptu nowego ciasta lub okrągłych ciastek z makiem. Pamiętajmy tylko, by babkę świąteczną dokładnie wysuszyć i nie przechowywać w zamkniętym woreczku foliowym. Po kilku dniach pozostawienia babki w suchym, ciepłym miejscu, możemy przejść do jej „recyklingu”.

7. Zrób zapiekankę z ziemniaków i dodatków mięsnych

Prawdziwym utrapieniem po świętach jest olbrzymia ilość mięs, wędlin i produktów garmażeryjnych, które pozostały niezjedzone. Mają one stosunkowo krótką datę trwałości, wobec czego powinny być niezwłocznie wykorzystane. W ciągu kilku dni możemy wykonać z nich zapiekankę z piekarnika. Kroimy wędliny, kiełbasy i mięsa, dodajemy poszatkowane surowe ziemniaki, cebulę i umieszczamy wszystko w brytfannie. Kilkadziesiąt minut w piekarniku i danie obiadowe z recyklingu jest już gotowe!

8. Daj zwierzętom pamiętając o wszelkich zasadach ostrożności

Czworonożni przyjaciele z pewnością ucieszą się z mięsnych przysmaków, które zaserwujemy im po świętach. Pamiętajmy jednak, aby dawać zwierzętom wyłącznie mięso surowe, a jeśli nie mamy takiego, to przynajmniej ugotowane. Pod żadnym pozorem nie powinniśmy karmić psów czy kotów smażonymi kotletami czy słodkimi przysmakami. Jeśli dajemy futrzastym przyjaciołom mięso z rosołu, pamiętajmy o oddzieleniu mięsa i wyrzucenia elastycznych i niebezpiecznych dla zdrowia zwierzęcia kości.

9. Zrób sucharki i grzanki

Suszyć możemy nie tylko ciasto biszkoptowe czy babkę świąteczną. Warto z pozostałego pieczywa zrobić smakowite grzanki, które znakomicie będą współpracowały z masłem i czosnkiem. Jeśli pieczywa mamy więcej, wysuszmy je i zróbmy z niego grzanki lub bułkę tartą.

10. Stwórz dżemy i kompoty

Mandarynki, winogrono, jabłka, śliwki – to owoce, które bardzo często towarzyszą Świętom Bożego Narodzenia. Możemy wykorzystać je ponownie, gotując z nich pożywny kompot. Możemy także zapasteryzować je w różnej formie, np. tworząc z nich smakowite powidła.

Podsumowanie

Co roku spotykamy się z komunikatami dotyczącymi dobrych praktyk, wskazujących na konieczność lepszego gospodarowania żywnością. Okres świąteczny jest idealnym momentem, aby wdrożyć te założenia w życie i raz na zawsze pozbyć się wyrzutów sumienia, dotyczących rokrocznego marnowania żywności. Mamy kilka gotowych sposobów na to, by przekonać się, jak łatwo jest… nie wyrzucać świątecznego jedzenia do kosza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Proszę wpisać tutaj swoje imię